Čemu ovo služi? A uz to i ne radi...Crtice iz NZS

Published on by R. Martinovic

Čemu ovo služi? A uz to i ne radi...Crtice iz NZS

Elem, kao svaki normalan i prosečan ( čitaj nezaposlen) čovek u ovoj zemlji, jedan moj prijatelj juče ode do obližnje mu filijale Nacionalne Službe za Zapošljavanje, na redovnu tromesečnu " kontrolu" .

Naravno, poučen iskustvom od dve godine boravka u njihovoj evidenciji u toku kojih nije pozvan ni na jedan razgovor, baja se opustio i zaboravio da sa prijavljivanjem kasni 20 dana.

Šalterska službenica mu, sva važna i zvanična, kaže

-Pa ne može to tako. Vi kasnite. Moramo Vas kazniti. To je 6 meseci brisanja iz evidencije. Molim Vas, dodjite sredinom decembra, pa se prijavite ponovo. A, oprostite, zašto kasnite? Gde ste bili?

- Vidite, gospođo, obzirom na to da ste mi našli posao za ove dve godine dok sam se redovno javljao, a imajući u vidu da je i sezona malina, morao sam nešto do Arilja. A uhvatio sam i malo bojice, vidite?

I tako se čovek veoma potresao brisanjem iz evidencije. To je stvar koja može da bude od krucijalnog značaja jer, Bože moj, možda mu i nađu neki poslić za tih 6 meseci obitavanja van čuvene evidencije NSZ za koju, verujem, samo tamozaposleni znaju čemu služi. A možda čak ni oni.

Zašto i čemu ovolika uvertira? Objašnjenje sledi.

U zemlji u kojoj je zvanična stopa nezaposlenosti 24%. a 50% ljudi mlađih od 32 godine nema posao, svako ko iole misli svojom glavom bi, bez imalo zluradosti, trebao da postavi pitanje svrsishodnosti postojanja ove službe.

Jer, da li Vi znate nekog, ko zna nekog, ko zna nekog, ko zna nekog kome je NSZ našla posao?

Ja, iskreno rečeno, ne.

Ako je svrha postojanja posedovanje najveće baze podazaka o nezaposlenima na nacionalnom nivou, kako to na sajtu piše, onda aferim.

A svrha postojanja može vrlo lako da se shvati.

Elem, do pojedinačnog broja nisam uspeo da dođem, ali, zbirno je, u 2013. godini, po podacima sajta makroekonomija.org, u PIO fondu, fondu za Zdravstveno osiguranje i Nacionalnoj službi za zapošljavanje bilo 8.082 zaposlena sa fondom zarada od 1.029 miliona dinara i prosečnom zaradom od 127.396 dinara.

U Blicu smo danas takođe mogli pročitati da je NSZ nedavno kupila 60 telefona ajfon 5C za „rukovodeći kadar“ sa cenom od 385 evra po komadu.

60X385=23.100 evra...

Pa i nije neka cifra, s obzirom na uspešnost i težinu posla koji obavljaju, zar ne?

Btw, Nacionalna služba za zapošljavanje je na ove telephone potrošila taman toliko novca koliko je arapska strana uplatila za podizanje kamena temeljca za Beograd na vodi, No, dobro, to je već neka druga priča.

Sledeći podaci su iz, ne tako davne 2012. godine:

“ Samo na plate i doprinose zaposlenih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) država će ove godine izdvojiti više od dve milijarde dinara. Na osnovu ukupnih rashoda ova institucija će tokom 2012. usisati čak oko 30 milijardi dinara budžetskog novca! “

“ Uprkos celoj mašineriji NSZ-a, koja broji 175 filijala i ispostava, posao još uvek traži 751.579 građana Srbije “

“ Inače, samo za javne nabavke, NSZ je prošle godine izdvojio 981 milion dinara “

“ Pored dve milijarde dinara za plate zaposlenih, finansijski plan podrazumeva i budžet od 16 miliona dinara za nagrade zaposlenima, kao i 143 miliona za kancelarijski materijal i materijal za održavanje higijene. Za troškove putovanja zaposleni u NZS-u imaju na raspolaganju 41 milion, dok je za tekuće popravke i održavanje oko 180 građevinskih objekata planirano 330 miliona dinara.”

Dakle, odličan primer neefikasne institucije koja budžetski novac troši na sporedne poslove, umesto na ono zbog čega je osnovana i što bi trebalo da joj bude glavna svrha.

Dakle, ako je NSZ , kao ustanova, osnovana sa ciljem da bi nekome pomogla da nadje posao, cenim da bi nezaposlenima veca pomoc bila da ona uopšte ne postoji, jer ne vidim koja je je svrha besmislenog tromesečnog prijavljivanja ako ti ono ne donosi apsolutno ništa.

Rešenje je prebacivanje ovakvih poslova agencijama za zapošljavanje, kojima će biti u interesu da vrše selekciju kandidata i pošalju poslodavcu pravog čoveka, i za to će biti plaćene. A zdravstveno osiguranje se , svakako podrazumeva, ako si nezaposlen. To i RFZO može da reši, mimo NSZ.

A ukidanjem NSZ država mođe dobiti minimum dva benefita

1. Rasterećenje budžeta

2.Smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru za čijim radom ionako nema potrebe, jer očigledno ne donosi rezultate.

Dakle, ukinite besmislenu Nacionalnu službu za zapošljavanje.

Jer, čemu to uopšte, služi?

A uz to i ne radi

Published on Ekonomija

Comment on this post

Maksim 07/17/2014 10:32

Iz ugla NSZ sve izgleda vrlo drugačije. Kao prvo NSZ nije poslodavac već posrednik u zapošljavanju i toj svrsi veoma dobro služi. Poslodavci koji izbegavaju NSZ za zapošljavanje radnika to rade jer eksploatišu radnike radom na crno i sprečavaju ih da se odjavljuju sa evidencije nezapošljenih. Veoma veliki procenat onih kojima NSZ posredovanjem ponudi posao poslodavaca odbijaju jer im se više isplati da koriste opcije socijalne zaštite od malih zarada radom. Sve u svemu problem nije crno/bele propagandne interpretacije već je značajnije bitan za reformska opredeljenja društvenog razvoja.

MrGoododd 07/17/2014 16:19

Iz ugla nekog ko je samostalno promenio zanimanje i sada vodi svoj posao i plaća porez, NSZ je jedna beskorisna i parazitska institucija koja nikako ne služi svojoj svrsi, ogrezla u neznanju i uzaludnosti, kao uostalom i većina državnih institucija, i predstavlja ništa drugo do opterećenje za svakog ko je morao da ima dodira s njom. Taj posao koji NSZ obavi bi jedan softverski sistem obavljao deset puta efikasnije, uz utrošak nekoliko promila novca koje ovaj mastodont arči. Ali, ne, zamrznuti u vremenu ne znaju da uključe računar, ali znaju da sračunavaju koeficijente i dele nagrade za nepostojeće rezultate. A i mora negde da se zaposle tetke i strine kad se dođe na vlast.

Maksim 07/17/2014 10:08

A ko potpisuje ovaj tekst "Čemu ovo služi? A uz to i ne radi..."

Igor 07/17/2014 03:29

Ne možete osporiti činjenicu koju ste vešto izostavili iz teksta tako što baratate ciframa iz 2010. godine, a to je da se NSZ plasirala na 111. mesto na listi poreskih dužnika Poreske uprave Srbije objavljenoj pre 17 dana, sa 96,7 miliona dinara. Iz ove činjenice jasno sledi zaključak da bi NSZ trebalo da dobija više sredstava iz budžeta, jer od onih koja mu trenutno sleduju jedva spaja kraj s krajem i ne može da plati ni porez. Ukoliko bi se ostvarila vaša ideja o ukidanju NSZ, država bi bila uskraćena za iznos tog poreza.

MrGoododd 07/17/2014 16:26

Kaže "NSZ se plasirala na 111. mesto na listi poreskih dužnika". Zvuči kao da je u pitanju neki uspeh, kao da je u to ATP lista, pa će još malo da se plasira među prvih 100.

MrGoododd 07/17/2014 16:22

Tebe, druže, odmah da stave za ministra finansija, imaš vrlo pogodan način rezonovanja.

Bogdan 07/17/2014 09:01

Komentar ti je genijalan. Znači da izdvojimo još više para iz budžeta za ovu službu, kako bi ona mogla da plati porez i deo tih para vrati u budžet. A da je jednostavno ukinemo i ne izdvojimo ništa za nju.

Ivana 07/17/2014 03:19

Ovo za RFZO već sada tako funkcioniše, kad više nisam bila osigurana preko roditelja samo sam tražila knjižicu za nezaposlene i dobila je, bez odlaska i prijavljivanja u NSZ. I da, jako bi me interesovalo da čujem koja je realna stopa nezaposlenosti, kada se uračunaju svi izbrisani i svi koji se nisu ni prijavljivali.