Od političkih parola i floskula do kontraargumenata!

Published on by R. Martinovic

Gladan informacija i željan znanja o dešavanjima u bližem nam i daljem okruženju, naletim, tako i na intervju sa gospodjom ministarkom Kori Udovički o Zakonu o radu (mada ne znam kakve on veze ima sa državnom upravom i lokalnom samoupravom, al' 'ajde, u Srbiji su, ionako, svi stručnjaci opšte prakse, pa ćemo to apstrahovati.)

Elem, pažljivo čitam tekst pa se čudom čudim ovoj generalsko-ambasadorskoj ćerki i detetu komunizma.

I kada pomisliš da od priče o prodaji nekretnine ako ne možeš da platiš račune ne može gore, demanti stiže u roku od odma'.

Nova tema - Zakon o radu! Pa, da krenemo redom.

Hajde ta javna rasprava, pa kome to još u Srbijici treba? A i ko javno da raspravlja obzirom na procenat visokoobrazovanih i mislećih ljudi ? ( Nisam pomenuo ove nove doktore nauka? Ok). Dakle, javna rasprava ad acta. Raspravljaće se "nejavno" jer svršen čin je uvek bio naša specijalnost. A i ko će da poštuje procedure i da se drži zakona " k'o pijan plota "? Dakle, prečicom, rođaci. Preko Male Krsne!

E sada, kada smo apstrahovali tu famoznu javnu raspravu, dolazimo do ključne stvari. Kaže gospoja ovako: "Građani su na izborima glasali za Zakon o radu " !

Jesu, gospođo ministarka, glasali su za njega taman toliko koliko su na tim istim izborima glasali i za Vas i za doktora Nešu. Ni manje ni više od toga! A poprilično sam siguran i da veliki broj Vučićevih glasača ne bi ni glasao da je znao ko će sve sedeti u Vladi.

Doduše, građani su, na tim izborima, glasali i za još štošta, ali hajde da ne širimo priču. U prevodu ovo može da glasi i : "Glasali ste kako ste glasali, niko vam nije kriv ".

Istina, nije.

Sami pali, sami se ubili!

Mada, kada malo bolje razmislim, ako se već zakoni donose tako lako "na izborima", cenim da nam onda ni Parlament a ni poslanici nisu potrebni, pa eto nama i značajnih ušteda!

Idemo dalje sa analizom. Kaže ovako - " Vlada i skupština donose konačnu odluku " ! Netačno, resorni ministre državne uprave i lokalne samouprave. Vlada je predlaže, a skupština izglasava. U normalnim zemljama, je l'?

I onda, deduktivnom metodom dolazimo do još jednog veoma bitnog zaključka - Vlast, ovom logikom, može da radi šta god joj padne na pamet, sa opravdanjem " pa za to ste glasali na izborima".

Da li dobro shvatam stanje stvari ?

I , za kraj, obzirom da se kunete u EU i buduće članstvo u istoj, dugujete mi odgovor na nekoliko prostih pitanja :

Da li, zaista, mislite da bi ovakav Zakon u radu prošao bilo gde na Zapadu pored njihovih sindikata?

Da li, zaista, mislite da treba da uđe u proceduru bez javne rasprave?

Da li, zaista, treba da amnestiramo feudalizam i da ga vratimo na mala vrata?

I da li, uopšte, građane ove zemlje bilo ko pita bilo šta, ili je večita argumentacija - "Zamesili ste, kusajte" ?

A odgovore, u neku ruku, i znam.

Sa mog, a nadam se i sa stanovišta većine građana ove zemlje, odgovor na sva četiri pitanja je NE !

Sa Vašeg stanovišta državnog činovnika, odgovori su verovatno DA!

Jer, dug je put od Simona Bolivara do austrijske škole. A i od političkih parola i floskula do kontraargumenata!

Published on Politics

Comment on this post