Autodestruktivni aplauzi "prijateljskim" odlukama

Published on by R. Martinovic

Jedna indijska poslovica kaže da u sudaru dva slona uvek nastrada trava.

Na žalost, mi odavno nismo trava, već preorana livada koju su ugazili slonovi i na kojoj teško da će, u skorije vreme, nešto nići.

A poslednji udar, na žalost ne i zadnji, desio se juče.

Da, reč je o Južnom toku.

I ne, ne radi se tu o ljubavi, već o čistim interesima.

A nečiji interes je da ovaj region ne bude energetski stabilan, pošto energetska stabilnost ,u perspektivi, znači i ekonomsku.

A onaj ko investira veliki novac, će, svakako i vojno štititi svoje interese.

Da apsolviramo...Zaustavljanjem projekta Južni tok ne gube ni Rusija ni staro jezgro EU.

I to je činjenica.

Za to postoje najmanje dva razloga.

Rusija će svoje energente preusmeriti na Kinu, a videli smo juče, i na Tursku. I gasovod će svakako graditi drugom trasom.

Nemačka i Francuska već imaju redovno i stabilno snabdevanje preko Severnog toka, koji, gle čuda, nije ušao u paket sankcija prema RF zbog dešavanja u Ukrajini,

I onda se, u celoj priči, vraćamo na nas - duboko podeljene i čvrsto uverene u svoje zablude i mantre koje nam serviraju drugi.

Tako će domaći evrofanatici aplaudirati ovakvom raspletu događaja ne razmišljajući puno o tome da mi, hteli ne hteli, moramo koristiti ruski gas.

E sad, da li je bolje da budemo tranzitna zemlja, pa da od tranzita prihodujemo, ili da budemo krajnja tačka na cevovodu, pa da tranzit plaćamo drugima? O tome se, izgeda, puno ne razmišlja.

Važno je da se aplaudira Hansu i Fransoi koji će svoje zadnjice, gle čuda, i dalje grejati ruskim gasom, dok ga za nas neće biti.

Ovde se postavlja nekoliko pitanja na koja oni koji ne vide dalje od Berlina i Vašingtona svakako nemaju odgovor, već svaku argumentovanu priču svode na polemiku i lični sukob.

1. Ako pričamo o energetskoj sigurnosti i snabdevanju, zašto je Evropskoj Komisiji Severni tok sasvim ok, a Južni joj smeta?

2. Zašto za Trans-jadranski gasovod, tj. TAP, ne važi Treći energetski paket,a za Južni tok važi?

3. kada smo već kod Trećeg energetskog paketa, isto pitanje se postavlja i za Severni tok?

4. Zašto je stabilno snabdevanje za Nemačku i Francusku veoma važno, a za Bugarsku, Srbiju, Madjarsku, Austriju i Italiju nije?

5. Da li ćemo doći u situaciju da gas kupujemo po znatno višoj ceni i sa znatno većim maržama od neke nemačke firme koja će nam ga preusmeravati iz Severnog toka?

6. Zašto je ruski kapital ok i nije prljav ako se radi o Ribolovljevu ili Abramoviču koji ulažu u Francusku i UK, a u našem slučaju jeste?

7. Zašto snabdevanje Turske (koja je, takođe, kao i većina zemalja koje su bile na trasi Južnog toka, član NATO) i gradnja gasovoda preko njene teritorije nije problem, a u slučaju ostatka Balkana jeste?

8. Poslednje i najvažnije, zašto Evropa dozvoljava ekonomsko samouništenje ne vodeći računa o svojim već o geopolitičkim interesima SAD?

Obzirom da na većinu ovih pitanja ne očekujem niti ću dobiti odgovor zbog uvrežene mantre da je sve zapadno dobro a sve rusko loše, želim Vam, najiskrenije, da se zimus ne smrzavate.

Želim Vam, takođe, i što više zapadnih investicija tipa srpskog Mercedesa, američkih železara, arapskih fabrika čipova i airbusovih postrojenja za proizvodnju aviodelova, koje će, sigurno, doći kao što su dolazile i do sada.

Jer, naša velika konkurentska prednost je jeftina radna snaga i to što imamo stabilno i jeftino snabdevanje energijom.

Preko gasovoda, naravno!

Comment on this post